Panama til Galapagos.

/

Vi er på kaffebaren på Flamingo Island i Panama, det er torsdag d. 16 maj klokken er 08.00, det er vores sidste dag i Panama, Karsten er lige kommet med helt nye vejrudsigter, som lover svag vind fra sydvest de næste dage, normal skulle vinden være i nord, de siger det er El Niño, som giver ændringer i vindforholdene. Vi siger på gensyn til Karsten og sejler tilbage til båden, vi skal have pakket gummibåden sammen og de sidste ting skal på plads, før vi sejler mod Galapagos.

Efter 12 dages sejlads, med vinden imod os hele vejen, passere vi ækvator mandag den 27 maj kl 12.08 på 87 ° 42`vest, det bliver fejret med champagne og chips, hvor der er uddeling af ækvator dåbsattest, til aften bliver der serveret kalvefile, brune og hvide kartofler, brun sovs, rødkål og rødvin, jo jo velbekomme.

Vinden begynder at dreje til sydøst og vi kan sætte kursen direkte mod Galapagos, vinden er svag, vi sejler 3-4 knob, heldigvis har vi 1-2 knob i medstrøm. Den 28 maj tidligt om morgen har vi den første ø i sigte, så har vi kun 100 sømil tilbage, vi kan derfor anduve Villamil på Isla Isabella i dagslys næste dag, hvilket vi foretrækker at gøre, når vi kommer til et nyt sted. Vi skal selvfølgelig i land, for at se os omkring i landsbyen Villamil, hvor der hviler fred og idyl, byen kan ses i løbet af nogle timer og finder et godt sted at spise til aften, en god middag kan købes for 4-6 US dollar, det er meget rimeligt.

Der er 4 beboede øer på Galapagos, hvor ca. 1200 bor her på Isla Isabella, ud af en total på 24000 mennesker. Øerne er ca. 5 millioner år gamle, i 1954 hævede øen sig ca. 9 fod, i løbet af nogle dage, det er store kræfter der er på spil. Der kun 3 steder vi kan ligge for anker her på Galapagos, den øvrige del af øerne er nationalpark.

I løbet af den næste dag, får vi forhørt os lidt omkring og får arrangeret en tur op i bjergene til vulkanerne. Vi skal være på havnen næste morgen kl. 08.00, her bliver vi læsset på en pickup, som kører os op i bjergene, så længe der er vej, der hvor vejen slutter, skifter vi til hesteryg i ca. 2 timer. Undervejs kommer vi forbi en af øens største malkekvægs farm, de har ca. 100 køer, et skur er det eneste der er, hvor de malker køerne, det er nu nok mest for at beskytte mod solen. Vi rider videre op til verdens næst største vulkankrater, der et stort hul, som er helt flad i bunden, krateret er ca. 10 km. i diameter, det må have været et stort kogekar, da den var i udbrud. Vi er nu kommet så langt, at hestene ikke kan komme videre, vi parkerer hestene ved et stort træ, hvor de kan være i skygge.

Vi går selv det sidste stykke vej, for at vi kan se nogle af de vulkaner, som sidst har været i udbrud. Nogle steder synker de gamle kratere sammen og de vil måske på et tidspunkt komme i udbrud igen. Lavaen er nogle steder meget frugtbar og andre steder, kan der kun gro nogle få planter. Der lever også skildpadder i dette vulkankrater landskab, de kan blive ca. 1 meter lange og ca. 200 år gamle. For at bevare bestanden af vulkan skildpadder, har man samlet noget af opdrættet på en farm, når de er 3 år gamle, bliver de sat ud i naturen igen, hvor de kan klare sig selv. Efter ca. 4 timer på hesteryg, er vi godt ømme i bagdelen og trætte efter en hel dag med mange oplevelser.

Her omkring Villamil, er der nogle ruter som vi kan følge, hvor vi bl.a. kan se leguaner, flamingoer, pelikaner, fregat fugle, søløver, pingviner og mange andre dyr, som vi ikke kender navnene på. Vi har været i en lagune for at snorkle, hvor søløver og pingviner svømmer rundt om os, de er så tæt på at vi kan røre ved dem, man føler sig i en helt anden verden, som er svært at beskrive. Her på Galapagos kunne vi bruge meget mere tid, der er så mange spændende ting at se her, men vi må jo videre, vi skulle gerne være på Marquesas ca. 1 juli, hvor der kommer 2 nye gaster, som skal være hos os i 2 måneder.

Her på Galapagos har vi stort set kunne købe, alt det vi manglede, til vores videre færd og til rimelige priser, som er ca. det samme som i Panama, udvalget er ikke så stort, men de får nye forsyninger hver uge, så vi skal sørge for at købe, inden det bliver udsolgt.

I løbet af den næste måned, sejler vi til Marquesas i Fransk Polynesien, hvor vi vil sejle rundt i et par måneder og der efter sejler vi til Tahiti.

Mange hilsner Hans og Henry